Vanuit mijn rol en expertise begeleid ik mensen uit alle disciplines. Maar als HR professional heb ik een speciale focus op HR Professionals.

Om de begeleiding voor deze HR Professionals optimaal te kunnen inrichten heb ik in kaart gebracht wat een goede HR Directeur een goede HR Directeur maakt.

Er is voldoende gezegd en geschreven over de kennis die een HR professional zal moeten hebben om zijn strategische waarde te bewijzen in de boardroom. Naast kennis van sociale wetenschappen zal men ook voldoende kennis moeten hebben van wetgeving, bedrijfskunde, bedrijfseconomie en zelfs van marketing.
Ook zijn er boekenkasten volgeschreven over de vraag welke vaardigheden noodzakelijk zijn voor verschillende HR rollen. Denk bijvoorbeeld aan HR rollen zoals beschreven door Ulrich.

Ik heb echter een fundamenteel geloof in het onderscheidend vermogen van gedrag. Ik geloof FITCHdat het niet jouw kennis is waarmee jij het verschil maakt. Ik geloof dat het niet jouw vaardigheden zijn waarmee jij het verschil maakt. Ik geloof dat het echte verschil gemaakt wordt door jouw gedrag. Ik ben ervan overtuigd dat HR Directeuren die hebben bewezen al langjarig waarde toe te voegen aan directietafels, allen beschikken over gelijke gedragskenmerken: Het DNA van de Strategisch HR Leider.

Om mijn geloof te staven met feiten onderzoek ik doorlopend de gedragscompetenties van gevestigde HR Directeuren op basis van de Fitch-systematiek (klik hier voor meer informatie over de Fitch-systematiek). De uitkomsten van deze verschillende profielen dienen vervolgens als input voor het “ideaalprofiel”. Het ‘DNA van de Strategisch HR Leider’ welke onder meer dient als “stip op de horizon” voor de ontwikkeling van HR professionals die hun strategische slagkracht willen vergroten.

HR leiders als AnneHarm Barkema (Ceva logistics), Mieke Van de Capelle (Perfetti van Melle), Wim Kooijman (KLM), Teun de Jong (Ballast-Nedam) en Jeroen de Bree (Sligro) hebben inmiddels hun hulp verleend. En naast hen nog velen….

Benieuwd naar het DNA van de Strategisch HR Leider en wat dat voor u kan betekenen? Lees dan de verschillende posts hierover op deze site.

 

 

Volg en deel